Menu
 
 

GaMu - Galerie a Muzeum by mohlo opět otevřít své brány

Napsal: Daniel-Andreas Kremzow / 12.3.2021
 

Před lety GaMu České Velenice muselo opustit prostory v podkroví hotelu Konzul, v kterých byla mimo jiné její stálá expozice. Teď to vypadá, že GaMu získá nové prostory a bude moci brzy otevřít své brány návštěvníkům a nabídnout turistům zajímavou zastávku v našem městě.

 
GaMu - Galerie a Muzeum by mohlo opět otevřít své brány
Interiér GaMu ve starých prostorách / Autor: www.jiznicechy.cz

S težkým srdcem jsme sledovali, jak Galerie a Muzeum (zkráceně GaMu), které jako kulturní stánek důstojně seznamovalo a propagovalo u široké veřejnosti historické události našeho města, ukončilo provoz. Expozice byly zabalené a na delší dobu uskladněné. Navštěvníci se marně pidili po tom, kde že máme v Českých Velenicích ono Muzeum. Nicmémě dobrou zprávou je, že se GaMu dohodlo s vedením města na prostoru v budově byvalé pohraniční stráže v Jungmanově ulici a GaMu by mohlo již brzy opět otevřít své brány pro návstěnvíky.

Kdy by GaMu mohlo opět oveřít sve brány

Přesný termín, kdy by GaMu mohlo přivítat navstěvníky, je zatím neznámý, neboť jsou nutné uprávy interierů. Plány hovoří o tom, že by GaMu využívalo celé 1. NP se vstupem z Jungmanovy ulice, přičemž 2. NP by bylo od 1. NP kompletně odděleno. Vstup do 2. NP by byl ze dovora objektu a patro samotné by se mohlo v budoucnu jakkoliv dál využívat. Vše teď závisí především na Městském úřadě jakotož majiteli budovy, stavebních úpravach a investici, které jsou nutné pro to, aby se mohlo Muzeum provozovat.

Novinky, které se připravují

Velkou novinkou bude bezbariérový přístup pro vozíčkáře a rodiny s kočárkem. Vzniknout by měla také malá knihovna se studovnou, kde bude možné si přečíst a studovat historické dokumenty, nebo také vlastní expozice věnující se železné oponě, která bude umístěná v bývalé vězeňské cele, kterou využívala pohraniční policie.

 
 
 

Komunikace je u nás na prvním místě, proto budeme rádi, když nám napíšete, co Vám leží na srdci!

 
 
 
Odpovědný za stránky je Daniel-Andreas Kremzow
Tyto webové stránky využívají soubory cookies za účelem poskytování kvalitních služeb, analýzy návštěvností a cílení reklamy. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Vyrobila WEBRYBA.CZ