Menu
 
 

Jak funguje testovací místo na Covid19 v Českých Velenicích

Napsal: Daniel-Andreas Kremzow / 21.2.2021
 

Testovací místo v našem městě funguje již 4 týdny a byly otestovány stovky lidí. Pilotní projekt na pomoc našim pendlerům se osvědčil i pro ostatní obyvatele města.

 
Jak funguje testovací místo na Covid19 v Českých Velenicích

V Českých Velenicích funguje již 4 týdny testovací místo, kde se mohou obyvatelé města a okolí nechat otestovat pomocí antigenních testů na Covid19. Testovací místo využívají kromě pendlerů, kteří potřebují negativní test na Covid19 pro překročení hranice, i lidé, kteří chtějí navštívit své příbuzné v domově pro seniory, nebo chtějí mít pouze jistotu, že se mohou bez obav scházet se svými rodiči a prarodiči.

Testy mají smysl

Že má testování smysl ukazují čísla o počtu testovaných s pozitivním výsledkem. Od 8. února do 20. února bylo provedeno 245 testů a z toho bylo 11 s pozitivním výsledkem, což je 4,5 %. Je proto žádoucí, aby možnost nechat se otestovat využilo co nejvíc obyvatel, a my tak měli jistotu, že si můžeme bez obav povídat se sousedem, aniž bychom v něm viděli potenciální zdravotní hrozbu.

Jak se testy provádí?

Testy jsou prováděné pomocí antigenních rychlotestů, které ukáží výsledek do 10 minut. Samotný zákrok se provádí pomocí tyčinky, která se zavede do nosní dírky až do nosní dutiny. Zákrok je nepříjemný, ale nikterak bolestivý.

Někteří zájemci nedodržují pravidlo, že nesmí na test s příznaky!

Testovací místo je určeno pouze pro bezpříznakové lidi. Ptal jsem se proto sestřičky, zda to zájemci o testy dodržují: „Ano, většina testovaných to řádně dodržuje.“ Potvrzuje sestřička, ale vzápětí doplňuje, že se našla bohužel i jedna osoba, která měla zřejmé příznaky, přičemž tvrdila že ne, a po pozitivním výsledku, nakonec přiznala, že se opravdu necítí dobře.

Proto musím důrazně apelovat na všechny, aby nařízení, že se mohou nechat otestovat pouze bezpříznakoví zájemci, striktně dodržovali, neboť takovým chování ohrožují nejen své okolí, ale i personál ordinace a především sestřičku, která testy provádí!

 
 
 

Komunikace je u nás na prvním místě, proto budeme rádi, když nám napíšete, co Vám leží na srdci!

 
 
 
Odpovědný za stránky je Daniel-Andreas Kremzow
Tyto webové stránky využívají soubory cookies za účelem poskytování kvalitních služeb, analýzy návštěvností a cílení reklamy. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Vyrobila WEBRYBA.CZ