Menu
 
 

Kuželky, oddíl který je tu už přes 60 let

Napsal: Renata Babická / 7.5.2021
 

Kuželky v našem městě patří nesporně mezi jeden z nejúspěšnějších sportů vůbec. Ve svých řadách mají reprezentanty ČR nebo vítěze světových či tuzemských šampionátů. Představujeme vám kuželkářský oddíl TJ Lokomotiva České Velenice.

 
Kuželky, oddíl který je tu už přes 60 let
Kuželna České Velenice současnost / Autor: Kronika kuželkářského sportu České Velenice

Základní informace

Předseda oddílu: Miloš Navrkal
Práce s mládeží: Ano
Počet členů: 34
Místo: Čtyřdráhová kuželna, areál TJ Lokomotiva České Velenice
Web: www.kuzelkyvelenice.webnode.cz

Jak to všechno začalo?

Oddíl byl založen v roce 1954 pod názvem DSO Lokomotiva České Velenice a prvním předsedou se stal pan Josef Lapačka. V té době neměli kuželkáři vlastní zázemí, a tak hráli na betonové jednodráze s gumovými koulemi v Háječku. Bohužel tato dráha nebyla způsobilá pro závodní hraní, proto se i v Českých Velenicích rozhodli vybudovat moderní dvoudráhu s gumoasfaltovým povrchem. Toto rozhodnutí padlo 2. 12. 1954 v Nádražní restauraci za přítomnosti předsedy DSO Lok. České Velenice pana Antonína Bodského. Slavnostní otevření nové kuželny proběhlo 14. 4. 1956.

Od té doby proběhla řada rekonstrukcí, v roce 1988 – kompletní přestavba na čtyřdráhovou kuželnu, včetně zázemí, v roce 2001 výměna automatických stavěčů a elektroinstalace, v roce 2011 kompletní rekonstrukce drah a zatím poslední v roce 2018, kdy došlo k rekonstrukci klubovny a šaten. Nutno podotknout, že většina rekonstrukcí vznikla za obětavé práce členů oddílu a za podpory města České Velenice. Místní kuželna patří k těm nejmodernějším v České republice a splňuje přísná technická kritéria světové kuželkářské asociace.

Kuželkářské osobnosti

Velkou zásluhu na tom, že kuželky jsou ve Velenicích na takové úrovni, má řada lidí a jen těžko mohu jmenovat všechny. Ale z mého pohledu je to určitě již zmiňovaný Antonín Bodský, bez kterého by u nás nevznikla v té době nejmodernější dvoudráha. Pak je to určitě Miloš Navrkal st., dlouholetý hráč, trenér, rozhodčí a později funkcionář. Stál v čele Československého kuželkářského svazu v letech 1987-1988 a později i jako předseda kuželek Jihočeského kraje. Za svou práci obdržel nejvyšší kuželkářské ocenění i Medaili ČSTV za práci ve prospěch tělovýchovy a sportu. V roce 2006 byl uveden do Síně slávy kuželkářského sportu.

Dále je to pan Karel Hovorka, Rudolf Zámečník, Rudolf Macho, Karel Ševčík, Miloš Navrkal ml., Štěpán Kouba, Zdeněk Dvořák, Josef Pollak, Hana Brychová a další. Velké díky Vám všem.

Pohled na kuželky jako sport

Velmi často se setkáváme s názory, že kuželky nejsou sport, a úspěchy získávané našimi sportovci jsou považovány za bezvýznamné. Samozřejmě se kuželky nedají srovnávat s fotbalem, hokejem nebo atletikou, které jsou provozovány na profesionální úrovni, ale na druhou stranu, proč tento sport znevažovat. Pro to, aby člověk dosáhl nějakého úspěchu, je potřeba tvrdé práce a kdo tvrdí opak, tak kuželky na vrcholové úrovni nikdy nehrál. Stejně jako u jiných sportů se dají kuželky provozovat rekreačně a v tom je jejich velká výhoda. V té nesportovní části je mohou hrát opravdu všichni, muži, ženy, sportovci, laici. Mohou se zapojit i hendikepovaní. V nedávném průzkumu NSA (Národní sportovní agentura) se dokonce kuželky a bowling umístily na prvním místě jako nejpopulárnější sport, co do aktivního sportování. A naše město je toho důkazem. Velké oblibě se těší tradiční Podnikový turnaj, který je sehrán vždy na podzim a účastní se ho čtyřčlenná družstva složená z řad amatérských hráčů. Mezi další tradiční akce patří Vánoční a Velikonoční koulení o ceny. Během roku kuželnu využívají amatérští hráči právě k různým firemním či soukromým akcím.

Velenické úspěchy

Veleničtí kuželkáři úspěšně reprezentují naše město nejen v Čechách, ale i ve světě. Patří mezi nejúspěšnější sportovce v okrese Jindřichův Hradec. Naše mužské družstvo momentálně hraje nejvyšší tuzemskou soutěž a stejně tak je to u našeho dorosteneckého družstva. Největšího kolektivního úspěchu dosáhlo družstvo dorostu ve složení O. Touš, Zd. Dvořák, Zb. Dvořák a L. Chmel v sezóně 2001/02 a 2002/03, kdy vybojovalo titul vícemistra České republiky. V seniorské kategorii je zatím největším úspěchem postup do 1. ligy mužů v sezóně 2015/16. Co se týká individuálních úspěchů, je výčet daleko větší. Ty největší jsme pro vás shrnuli:

Zdeněk Dvořák

2. místo – dvojice + družstva, MS 2006 Itálie
3. místo – družstva, MS 2002 Německo
1. místo MČR 2007 – Opava
3. místo MČR 2006 – Horní Benešov
2. místo MČR 2002 – Opava

Ondřej Touš

1. místo - tandem MS 2004
2. místo MČR 2010 – Val.Meziříčí
3. místo MČR 2003 – Přerov

Renáta Babická (roz. Navrkalová)

1. místo – tandem, MS Rumunsko 2018
1. místo – SP 2013, Maďarsko
2. místo – družstva, MS 2013 (Maďarsko), 2014 (Brno), 2015 (Německo), 2017 (Německo)
1. místo MČR 2012 Teplá, 2014 Česká Třebová
2. místo MČR 2013 Přerov, 2014 Česká Třebová

Bohumil Maroušek

1. místo MČR Rokycany 2014

David Holý

1. místo MČR 2018 Ivančice, 3. místo 2019 MČR Kamenice n/Lipou

Lukáš Holý

3. místo MČR 2019 Teplice

Zbyněk Dvořák

účastník MS 2004 Polsko

Práce s mládeží

Výše uvedených úspěchů by nebylo dosaženo bez obětavé práce našich trenérů v čele s Milošem Navrkalem, kteří se věnují talentované mládeži. Momentálně máme v oddílu 16 dětí, které již dosahují úspěchů v rámci Poháru mladých nadějí nebo Českého poháru dorostu. V tomto ročníku jsme vkládali veliké naděje do našeho dorosteneckého družstva, které se před skončením všech soutěží pohybovalo na 1. místě. Nicméně pevně věříme, že se již brzy dočkáme obnovení našich soutěží a další úspěchy, ať už kolektivní nebo individuální, na sebe nenechají dlouho čekat.

Na článku spolupracoval Miloš Navrkal

Údaje a fotky převzaty z kroniky kuželkářského sportu České Velenice

 
Kuželky, oddíl který je tu už přes 60 let
Kuželná 1956 / Autor: Kronika kuželkářského sportu České Velenice
Kuželky, oddíl který je tu už přes 60 let
Kuželna 1988 / Autor: Kronika kuželkářského sportu České Velenice
Kuželky, oddíl který je tu už přes 60 let
Kuželna současnost / Autor: Kronika kuželkářského sportu České Velenice
Kuželky, oddíl který je tu už přes 60 let
Družstvo mužů / Autor: Kronika kuželkářského sportu České Velenice
Kuželky, oddíl který je tu už přes 60 let
Družstvo žen / Autor: Kronika kuželkářského sportu České Velenice
Kuželky, oddíl který je tu už přes 60 let
Ondřej Touš, 1. místo MS Polsko / Autor: Kronika kuželkářského sportu České Velenice
Kuželky, oddíl který je tu už přes 60 let
Renáta Babická_1. místo MS 2018 / Autor: Kronika kuželkářského sportu České Velenice
Kuželky, oddíl který je tu už přes 60 let
1. liga mužů postup 2016 / Autor: Kronika kuželkářského sportu České Velenice
Kuželky, oddíl který je tu už přes 60 let
2. místo dorost 2001 a 2002 / Autor: Kronika kuželkářského sportu České Velenice
Kuželky, oddíl který je tu už přes 60 let
Zdeněk Dvořák 2. místo MS Itálie / Autor: Kronika kuželkářského sportu České Velenice
 
 

Komunikace je u nás na prvním místě, proto budeme rádi, když nám napíšete, co Vám leží na srdci!

 
 
 
Odpovědný za stránky je Daniel-Andreas Kremzow
Tyto webové stránky využívají soubory cookies za účelem poskytování kvalitních služeb, analýzy návštěvností a cílení reklamy. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Vyrobila WEBRYBA.CZ